A megfelelő vágódeszka kiválasztása nem könnyű feladat, és ezt mindenki tudja, aki akár csak egy kicsit is érdeklődött a téma iránt. A boltokban találhatók meghatározott méretű és vastagságú vágódeszkák, különböző anyagokból készülnek, valamint eredeti dizájnnal és ötletes megoldásokkal tűnnek ki, amelyek megkönnyítik az ételek előkészítését és tálalását. Ebben a cikkben megvitatjuk a megfelelő vágódeszka kiválasztásával kapcsolatos legfontosabb szempontokat. Mire érdemes figyelni, hogy a vágódeszka minél jobban megfeleljen az elvárásaidnak?
Mit tudsz meg ebből a szövegből?
A vágódeszkák széles választéka nehézzé teheti a döntést, hogy melyik termék lesz a leginkább megfelelő a szükségleteidhez. Hogy segítsük a konyhai deszka kiválasztását, elkészítettük ezt a cikket, amelyből megtudhatod:
- Hogyan válassz megfelelő méretű és vastagságú vágódeszkát.
- Mely vágódeszkák alkalmasak meghatározott termékekhez.
- A vágódeszka tulajdonságait, amelyek megkönnyítik a fogások előkészítését.
Milyen vágódeszka lesz a legjobb?
Kezdjük a vágódeszka méretével. A deszka mérete és súlya a legfontosabb paraméterek közé tartozik, amelyek befolyásolják a termékek vágási kényelmét és a deszka tárolását a konyhádban.
A konyhai deszkák mérete és vastagsága. Milyen deszkát válasszunk?
A különböző méretű vágódeszkák tulajdonságai:
- Nagy (40x50 cm), vastag (3 vagy 4 cm) deszkák ideálisak a séfeknek és azoknak, akik gyakran főznek. Nagyobb felületük elegendő helyet biztosít a munkához, vastagságuk miatt pedig nem csúsznak el a pulton, és lassabban kopnak.
- Közepes (30x40 cm) és kisebb (25x30 cm) deszkák kéznél lévő konyhai eszközként fognak beválni, amelyeken kisebb zöldségeket vagy sajtokat lehet vágni. Kis deszkák általában vékonyabbak és könnyebbek – attól függően, hogy mely anyagból készültek, vastagságuk kb. 5 mm (műanyag deszkák) és több mint 2 cm között változhat.
Hogyan mossuk és szárítsuk a különböző méretű deszkákat?
Nagy fa deszka több helyet foglal és nehezebb mosni. Nagyobb deszkák esetében, főleg azokat, amelyek nem alkalmasak mosogatógépben történő mosásra, hasznos lehet egy állítható szélességű konyhai csepegtető, amelyen a deszkát álló helyzetben lehet szárítani.
Kisebb deszkákat több helyen tárolhatunk, és könnyebben mosogatjuk – az üveg- és műanyag deszkákat a kisebb méretekben gond nélkül mosogatógépbe rakhatjuk. Folyóvizes mosást könnyít egy kihúzható kifolyós konyhai csaptelep. A deszkákat könnyen átviheted, és az azon felvágott termékeket egyenesen az edénybe dobhatod – ezek a legjobb deszkák utazásokhoz.

Miből készüljön a vágódeszka?
A vágódeszkák anyaguk alapján is csoportosíthatók. Minden anyagnak más tulajdonságai vannak, és más élelmiszerek vágására alkalmas – másik deszkát kell használni zöldségek, gyümölcsök és kenyér szeletelésére, és másikat nyers hús és hal esetében.
Fa deszkák
A fa deszkák leginkább kenyérszeletelésre és előételek tálalására alkalmasak, mint például a sajtok. Természetes anyaguk miatt univerzálisak és minden konyhába illenek. A fa deszkák nem rontják a késpengéket és ellenállnak a magas hőmérsékletnek – edények alátétjeként is használhatók. A fából készült deszkák hátránya, hogy viszonylag gyorsan nedvességet szívnak magukba, így rendszeres ápolást igényelnek (sóval és ehető olajjal történő dörzsölést). Fa deszkákat csak kézi mosásra szabad használni.
A fából készült deszkák különböző fafajtákból készülnek, leggyakrabban ezek:
- tölgy (kemény és tartós, jellegzetes megjelenésű),
- akác (az akácfa nagyon tartós),
- bükk (kemény fa egységes szerkezetű),
- körte (nehezebb és keményebb, fa meleg árnyalatú),
- kőris (elég nehéz és tartós, karcálló),
- ében (rendkívül tartós és gyönyörűen mutató fa).
Bambusz konyhai deszkák
A bambusz vágódeszkák környezetbarátak és olcsóbbak, mint a fa deszkák. A bambusz deszkák préselt bambuszfűből készülnek, amely viszonylag gyorsan nő, és termesztése nem ártalmas a környezetre. A bambuszból készült vágódeszkák könnyűek és nem szívják fel olyan gyorsan a vizet, mint a fa deszkák. Felületüknek természetes baktericid tulajdonságai vannak, és nem tompítják a késpengéket. Mindennapi használatra alkalmasak – zöldségek és gyümölcsök szeletelésére, valamint friss kenyér, felvágottak és sajt vágására alkalmasak. A bambusz deszka nem igényel ehető olajjal és sóval történő impregnált ápolást.
Kőből készült vágódeszkák
A kőből készült konyhai deszkák karcállóak és könnyen tisztíthatók. A kő nem szívja fel az illatokat és nedvességet, mint a természetes fa, így alkalmas nyers hús, hal és sajt szeletelésére. Az anyag nagy hőmérséklettel szemben is ellenálló – különösen tartós deszkák. Sajnos a kő deszkák elég nehezek, ellentétben a fa vagy műanyag deszkákkal. Deszkákat nem szabad mosogatógépben mosni, és felületük tompíthatja a késeket.
Leggyakrabban választott kődeszkák:
- márvány (a márvány deszka gyönyörű mintázatú és tartós),
- gránit (a gránit deszka karcálló),
- pala (érdekes textúrával és egységes színnel rendelkeznek).
Üveg- és kerámiadeszkák
Ezek a legjobb konyhai deszkák a higiénia fenntartása szempontjából. Az edzett üvegből vagy kerámiából készült deszka nem szívja fel a nedvességet és illatokat. A megfelelő anyag gátolja a baktériumok és penész fejlődését a deszka felszínén. Az üvegdeszkák kiválóan alkalmasak elsősorban hús és hal szeletelésére, mosogatógépben is moshatók (a kerámiadeszka nem szabad mosogatógépben). Ezeknek a deszkáknak nagy előnye az esztétikus megjelenésük és a sokféle formában, különböző színekben és mintával való elérhetőségük. Sajnos az üvegdeszkák tompíthatják a késeket, és könnyen eltörhetnek, ezért óvatosan kell használni őket.
Műanyag vágódeszkák
Ezek a konyhai deszkák népszerűek gyakorlati felhasználásuk és viszonylag alacsony áruk miatt. A műanyag vágódeszkák utazásokhoz ideálisak, mivel könnyűek és könnyen tisztíthatók. A műanyag deszkák nem szívják fel az illatokat és nedvességet, így hús szeletelésére is alkalmasak. Kiválóak is kenyér és zöldségek szeletelésére. A műanyag deszkák rendszeres használat mellett károsodhatnak (a deszka felületein karcolás alakulhat ki, ahol baktériumok szaporodhatnak), ezért rendszeresen cserélni kell őket.
Eredeti vágódeszkák
A vágódeszkák kötelező elemei a konyhánknak – a konyhai deszkák nemcsak praktikusak, hanem bármely konyha dekoratív elemei is lehetnek. Lehetnek hatásos tálcaként is a snackek tálazására. Érdemes megjegyezni, hogy a vágódeszkák megoldásokat is nyújtanak a kényelem és higiénia megőrzésére a szeletelés során.
Néhány vágódeszka csúszásgátló elemekkel és speciális barázdákkal van felszerelve, amelyben különböző termékekből származó folyadékok gyűlhetnek össze (leggyakrabban bambusz- vagy fa vágódeszkák rendelkeznek vele). Vannak vágódeszkák is, amelyek középen törhetők, hogy megkönnyítsék az összetevők közvetlenül az edénybe dobását. A konyhai deszkák kétoldalasak lehetnek.
Milyen vágódeszkát válasszunk?
A megfelelő vágódeszka kiválasztása elsősorban a felhasználó igényeitől függ. Az vágódeszka vásárlásakor elsősorban azt kell figyelembe venni, hogy melyik deszka lesz megfelelő az adott termékekhez, és mennyi hely van a tároláshoz a konyhánkban. Nagy jelentősége van az esztétikus megjelenésnek is – a széles szín, minta és forma választék lehetővé teszi a deszkák legmegfelelőbb igazítását a saját igényekhez, valamint a belső tér dekorációjához és a konyhai berendezések elemeihez, például a gránit mosogató színéhez. Az ideális deszka egyszerűen funkcionális és esztétikusan néz ki.