Takarítás a konyhában - 10 tipp, amivel csillogóvá varázsolhatod a konyhádat! - Mexen Magyarország

HU

HU

Takarítás a konyhában - 10 tipp, amivel csillogóvá varázsolhatod a konyhádat!

A konyhai takarítás valódi nyűg lehet, különösen, ha a mosogatóban edények halmozódnak, a bútorokon és a munkalapon étkezési maradványok és száradt ételmaradékok láthatók, és a padlóról jobb, ha nem is beszélünk. A konyha takarítása néha igazi kihívás. Természetesen rengeteg útmutató létezik, hogy hogyan tudjuk ezt megoldani, de valóban van időd olvasni, amikor gyorsan ki kell takarítanod a konyhát? Ha nincs, vess egy pillantást a tippeinkre, amelyek pontokba szedve segítenek megbirkózni a konyhai rendetlenséggel.

Első lépés - Hol kezdjük?

A konyhai takarítás kihívás, különösen, ha nem teszed rendszeresen. Az első lépés legyen minden elpakolása, aminek nem kell látszania. Ezután szabadulj meg mindentől, ami feleslegesen foglalja a konyhai teret - üres palackok, befőttesüvegek, élelmiszercsomagolások, meg fogsz lepődni, mennyi helyet lehet visszanyerni a pultnál, ha megszabadulsz a ketchup, sütemény vagy müzli üres dobozaitól.

A pult és az asztal rendbetétele során rakd át az összes edényt, bögrék, tálak, poharak és tányérok a mosogatógépbe vagy a mosogató medencéjébe. Ugyanezt tedd a tűzhelyen lévő koszos fazekakkal és serpenyőkkel. Most már bekapcsolhatod a mosogatógépet, vagy kézzel elmosogathatsz. Az első takarítási lépés már megvan.

Második lépés - Kezdjük a tisztítást

Amikor sikerült valamelyest megtisztítani a konyhapult, az asztal és a szekrények felületét, valószínűleg különféle szennyeződéseket fogsz látni rajtuk: zsírfoltok, nedves poharak és üvegek nyomai, felszívódott gyümölcslé vagy kávéfoltok, esetleg az asztalra ragadt lekvár vagy méz maradványai. Ezeket kell kezelni. Ebben a szakaszban egyszerűen megmossuk az asztalokat, a felületeket és azokat a helyeket a konyhaszekrényeken, ahova elérhetünk anélkül, hogy létrára kellene mászni - a tetejét hagyjuk meg az általános takarításra.

Ez a legjobb idő arra, hogy megtisztítsd a falakat és a szekrények elejét, valamint a hűtőszekrény, a mosogatógép és a sütő ajtajának felületét. A legtöbb esetben elegendőek a hagyományosan használt tisztítószerek és a puha törlőrongyok. Ha rendszeresen takarítod a konyhát, elegendő ezeket a helyeket áttörölni nedves szivaccsal.

Haladjunk tovább

A harmadik lépés a mindennap használt konyhai eszközök alapos tisztítása lesz. Eljött az idő, hogy elmosd a tűzhelyet. Hogy hogyan fogod ezt megtenni, a tűzhely típusától függ. A sima üveglapot elég elmosni mosogatószerrel, a gáztűzhely esetében a fém rácsokat is tisztítani kell, amelyeken az edények állnak.

A tűzhely után a sütő mosása következik, ha nem vagy azok közé a szerencsések közé tartozol, akik rendelkeznek öntisztító funkcióval rendelkező sütővel, akkor ezt kézzel kell megtenned. Különösen makacs szennyeződések esetén érdemes kifejezetten sütőtisztításra szánt szereket használni. Amikor a tűzhely és a sütő mosásánál használt szivacsot öblíted, egyúttal elmoshatod a mosogatót is. Ezt meleg vízzel és mosogatószerrel teheted meg.

És ez már majdnem minden...

Végezetül a padló seprése és mosása marad, ha nincs takarítórobotod, akkor kefével és hosszú nyelű felmosóval, valamint meleg vízzel teli vödörrel kell felszerelkezned. Az itt leírt lépéseket tekintsd alapvető konyhai takarításnak, ez egy kissé leegyszerűsített verzió, amelyet kibővíthetsz a hűtő belső tisztításával és az ablakok mosásával. ☺ Legtöbbünk azonban a mindennapokban elégedett a tűzhely tisztításával és a leglátványosabb szennyeződések elmosásával.

További tippek a konyhai takarításhoz

Magasabban említettük a három legfontosabb elemet, melyek a konyha kitakarítását jelentik. Még van néhány tanácsunk, amit érdemes felhasználni a folyamat megkönnyítése és gyorsítása érdekében:

  1. takartsd megfelelő sorrendben - a legjobb felülről lefelé, különben beszennyezed azt, ami már tiszta lett,

  2. az élelmiszereket azonnal rakd el, amint már nincs rájuk szükséged - így frissebbek maradnak és nem foglalják a helyet a konyhapulton vagy asztalon,

  3. rendszeresen szabadulj meg az ételmaradékoktól - csutkák, kenyérhéjak, megkezdett szendvicsek, morzsák, nincs helyük a konyhádban,

  4. használd házi megoldásokat a konyhai tisztításhoz - a szódabikarbónás vagy citromszeletes tisztítás valóban hatékony és sokkal olcsóbb, mint klasszikus tisztítószerek használata,

  5. főzés közben zárd le a fedeleket - hogyan kapcsolódik ez a takarításhoz? A fazék fölött felszálló gőz a bútorokon ül meg, és apró zsírfoltocskák lehetnek benne, melyek gyorsan zsíros foltokká alakulnak, elcsúfítva a szekrényeket,

  6. szerezz be megfelelő takarítóeszközöket, hosszú nyelű kefe, mop és mikroszálas törlőkendő készlet jelentősen felgyorsítják a konyhai takarítást,

  7. vond be a háztartás tagjait a segítségbe, érdemes már a kicsi gyerekeket megtanítani, hogy a konyha közös tér, amiről mindenkinek egyaránt gondoskodnia kell.

Az általános takarítás során a lista biztosan bővülni fog, de az itt felsorolt tíz tipp elegendő lehet ahhoz, hogy tisztán tartsd a konyhádat.

Terhelés...