A tányérszárító a konyhai felszerelés egyik legismertebb eleme. Általában a mosogató közelében található konyhapulton díszeleg, ezért a modern piac számtalan változatot kínál ebből a termékből. Minden nap a háztartás tagjai használják a tányérszárítót. Ezért a tisztasága rendkívül fontos. Azonban kevesen tudják, hogyan kell gondoskodni erről a konyhai kiegészítőről. Ismerd meg a csepegtető fő jellemzőit és a legfontosabb tippeket a megfelelő tisztításával kapcsolatban.
Konyhai csepegtetők - mit kell tudnod róluk?
Évek óta szinte minden konyhában megtalálható a tányérszárító a konyhapulton. Mi is ez a termék valójában? Nem más, mint egy speciálisan kialakított hely, ahol a mosott tányérok, csészék vagy edények természetes úton megszáradhatnak. A csepegtető a konyhai kiegészítők közé tartozik, melyek nagy változatosságukkal jellemezhetők. Ez azt jelenti, hogy a tányérszárító készülhet többek között rozsdamentes acélból, műanyagból vagy bambuszból. Néha lehet találni olyan termékeket, amelyek több anyag kombinálásával készültek, például rozsdamentes acél és bambusz egyesítésével.
Ezen túlmenően, a modern tányérszárítók különböző formákat öltöttek. Lehetnek egyszerűek vagy kosárszerű formájuk lehet. Elérhetők olyan modellek is, melyek evőeszköztartóval, tányérrekeszekkel, pohártartókkal vannak felszerelve. Ezen túl kínálnak egy- és kétlépcsős, sarok- vagy falra szerelhető változatokat is. Ezenkívül bár egyaránt elérhetők a különböző színű változatok, mint például fekete, fehér, acél színűek.
Ne tartsd az edényeket a mosogatóban - vásárolj csepegtetőt!
A modern tányérszárítók úgy lettek tervezve, hogy illeszkedjenek mind a modern, mind a klasszikus stílusú konyhákhoz. Ezenkívül a gyártók ügyeltek arra, hogy formáik díszítsék a konyhapultot, mivel ezek a termékek nagyon szembetűnők. Érdemes tudni, hogy vannak olyan modellek is, amiket el lehet rejteni a konyhaszekrényekben - ez egy nagyon funkcionális csepegtető!
A leggyakrabban választott csepegtetők rozsdamentes acélból készülnek. Az ilyen anyagból készült konyhai kiegészítők elegáns kivitelűek, így szépen kiemelik a belső teret. Természetesen, hogy egy ilyen tányérszárító ellásson feladatát, tisztának kell lennie. A rozsdamentes acél ellenáll a rozsdának, de rosszul reagál a savas állagú termékekre. Az ilyen anyagok nem esztétikus foltokat hagynak a szárító felületén. Ezért a rozsdamentes csepegtető tisztítását csak finom szivacsokkal és enyhe tisztítószerekkel kell végezni. Továbbá a speciális alapon összegyűlt vizet rendszeresen el kell távolítani.
Hogyan gondoskodjunk a műanyag tányérszárítók ápolásáról
A műanyag csepegtető is gyakori elem a konyhákban. Ez egy nagyon funkcionális termék, de a rozsdamentes változathoz képest kevésbé ellenálló a mechanikai sérülésekkel szemben. A műanyagból készült tányérszárító karbantartása nem nehéz. A felületét kefékkel, szivacsokkal lehet tisztítani. Ha lerakódások vagy szappanmaradványok keletkeznek az alapon (ahova a víz lecsepeg), javasolt ecet és víz keverékét használni. Az ilyen anyagot a szárító szennyezett területére kell önteni és egy ideig rajta hagyni. Ezután a csepegtetőt le kell öblíteni, és kész is van! Érdemes tudni, hogy az öblítőszer és víz oldata is ajánlott a szárító tisztítószerként.
Hogyan tisztítsuk meg a tányérszárítót természetes módon?
- Keverj össze ecetet és vizet 1:1 arányban,
- töltsd meg az ecettel egy szórófejes palackot - használhatsz egy régi ablaktisztító üveget,
- fújd le a csepegtetőt, és hagyd állni egy negyedórát,
- öblítsd le folyó víz alatt, és töröld szárazra a szárítót.
Mosogatógépben mosod az edényeket? Semmi akadálya, hogy a konyhapultra helyezz el egy tányérszárítót. Ez a termék kétségtelenül beválik majd helyileg, ahol az egyes evőeszközöket vagy italos eszközöket kiszárításra leteheted. Emiatt a tányérszárító elengedhetetlen kiegészítő, amelynek minden konyhában ott kell lennie, függetlenül a stílustól.