Eleged van a bolti gyümölcslevekben található nagy mennyiségű kémiai adalékanyagokból? Szeretnéd élvezni az egészséges és finom italok ízét nap mint nap? Akkor érdemes fontolóra venned egy gyümölcscentrifuga beszerzését. Mielőtt azonban kiválasztod a gyümölcsprést, ismerkedj meg a legfontosabb funkciókat meghatározó kritériumokkal. Nézd meg, melyik gyártói leírási elem a legfontosabb a vásárló szempontjából, és hogyan működik a gyümölcscentrifuga.
Gyümölcs- és zöldségprések - a legjobb centrifugák
Teljesítmény, hatékonyság, hulladéktartály mérete és hajtás; ezek az alapvető paraméterek, amelyekre érdemes figyelni a gyümölcscentrifuga kiválasztásakor. Ha csak alkalmanként szeretnéd használni a készüléket, válassz egy költséghatékony, kompakt modellt. Nagyobb hatékonyságú, nagy hulladéktartályos készülékek viszont alkalmasak kisgyermekes családoknál és vegetáriánus vagy vegán étrenden élőknél, akik étkezései gyümölcs- és zöldségturmixokban bővelkednek. A gyümölcscentrifuga rendkívül funkcionális készülék, és a leggyorsabb módja a gyümölcslevek préselésének, miközben a tápanyagok megmaradnak a préselési folyamat során.
A centrifuga szita - a felszerelés kulcseleme
A centrifuga szita percenként 6000-12000 fordulatszámmal forogva zúzza össze a gyümölcsöket és zöldségeket sima péppé. A frissen préselt lé egy nyíláson keresztül folyik ki, míg a pép a hulladéktartályba kerül. Az ilyen kialakításnak köszönhetően nincs szükség kézi szitaürítésre a gyümölcscentrifuga használata során, vagy külső edény alá helyezésére.
Miért kerülnek egyes gyümölcscentrifugák többe, mint mások? A kulcsszerepet az egyes alkatrészek anyagai játsszák. A jó minőségű sziták, fém központi pengékkel, több levet adnak és lassabban tömődnek el. A legjobb minőségű gyümölcscentrifugáknak mikroszitaszerű falai vannak, amelyek jobb áteresztőképességet biztosítanak, mint a perforált fém. Ha a felső kategóriát célozza meg, figyeljen a rozsdamentes acélból készült központi pengékkel rendelkező szitákra. Figyelem! Nem javasoljuk a gyenge minőségű műanyagból készült költséghatékony modellek szitáinak használatát. Az olcsó gyümölcscentrifugák nemcsak nehézkesen kezelhetők, de hozzájárulnak a gyümölcsök és zöldségek nagy részének pazarlásához is.

Műszaki paraméterek - hogyan működik a gyümölcscentrifuga?
Gondolkodsz, melyik gyümölcscentrifuga lenne megfelelő a nagycsaládosok számára? Ha rendszeresen szeretnéd használni a készüléket, és fontos számodra a magas hatékonyság fenntartása, válassz egy 500-600 W teljesítményű modellt. Minél nagyobb a motor teljesítménye, annál hatékonyabban préselheted ki kemény gyökérzöldségek levét. Puha gyümölcsök és zöldségek esetében elegendő egy kb. 200 W teljesítményű készülék. Természetesen, kiváló italt készíthetünk kisebb teljesítményű készülékekben is, azonban több időre lesz szükség. Más szóval, a gyümölcscentrifuga teljesítménye fontos paraméter.
A boltokban és online áruházakban különféle gyümölcscentrifuga modellek közül válogathatsz, amelyek lehetővé teszik a szabad használatot túlmelegedés kockázata nélkül. Ne feledkezz meg arról, hogy a legtöbb modern készülék két hajtással rendelkezik. A gyors fordulatszám a kemény zöldségekhez és gyümölcsökhöz is alkalmas, még előzetes darabolás nélkül, míg a lassabb lehetővé teszi a puha zöldségek hatékony préselését. Fontos megjegyezni, hogy az olcsó gyümölcscentrifuga lehet, hogy nem felel meg minden elvárásnak, és a gyümölcscentrifuga nagy teljesítménye tényleg hasznos!
Tartály és nyílás - a gyümölcscentrifuga felszerelése
Ha nem szeretnéd túl gyakran üríteni a készüléket, válassz nagyobb hulladéktartályos modellt. A legnagyobb készülékek esetében a tartály kapacitása akár 3,5 liter is lehet! A gyümölcscentrifuga vásárlásakor érdemes ellenőrizni, hogy a péptartály kivehető vagy beépített-e.
Az egyik legfontosabb paraméter, amely a készülék funkcionalitását meghatározza, a nyílás mérete. Minél nagyobb, annál gyorsabban készíthetsz kiváló italt, tele értékes tápanyagokkal. Nem kell majd a termékeket kisebb darabokra vágni. A gyümölcsöket előfeldolgozás nélkül dobhatod a készülékbe.
Lassú préselés vagy gyümölcscentrifuga?
Az alapkülönbség a gyümölcscentrifuga és a gyümölcslé-prés készülék (présgép) között a kapott lé tisztasága. A centrifugában kinyert lé inkább vizes, míg a présgépből - sűrű és gyümölcsdarabokkal gazdagított. Megjegyzendő, hogy mindkét esetben tápláló italokat kapunk, de a présgép lehetővé teszi a tápértékesebb lé előállítását. Sajnos, maga a préselési folyamat sokkal tovább tart, ami elrettentheti egyes felhasználókat. Figyelem! A présgépek nem korlátoznak. Míg a gyümölcscentrifuga nem boldogul a gyógynövényekkel, leveles zöldségekkel vagy apró gyümölcsökkel, a gyümölcsprés mindent kihoz ezekből, ami a legjobb.