
A konyhai takarítás igazi kihívás lehet, különösen, ha a mosogatóban edények halmozódnak, a bútorokon és a munkafelületen étkezések nyomai láthatók, és a padlóra inkább ne is gondoljunk. A konyha takarítása néha igazi kihívás. Természetesen számos útmutató létezik arra, hogyan teheted ezt, de van-e valójában időd olvasni, amikor gyorsan meg kell takarítanod a konyhát? Ha nincs, akkor vess egy pillantást tippjeinkre, pontokba szedve megmutatjuk, hogyan tudod kezelni a konyhai rendetlenséget.
Első lépés - mivel is kezdjük?
A konyha takarítása kihívás, különösen, ha nem csinálod túl rendszeresen. Az első lépésnek mindent el kell rejtened, ami nem szükséges a szem előtt. Ezután ki kell dobni mindent, ami feleslegesen foglalja a konyhai teret - üres üvegeket, konzerves dobozokat, élelmiszer csomagolásokat, meg fogsz lepődni, mennyi helyet nyerhetsz vissza a munkafelületen az üres ketchup, süti vagy müzlis dobozok eldobásával.
A munkafelület és a konyhai asztal rendszerezése során helyezd át az összes edényt, mint a bögrék, tányérok, poharak a mosogatógépbe vagy tedd a mosogatóba. Hasonlóképpen, így kell eljárnod a tűzhelyen álló piszkos lábasokkal és serpenyőkkel is. Most már beindíthatod a mosogatógépet, vagy mosogathatod az edényeket kézzel. Az első lépés a takarításban megvan.
Második lépés - kezdjük el a tisztítást
Amikor már sikerül valamennyire megtisztítani a konyhai munkafelületet, az asztalt és a szekrények tetejét, valószínűleg különféle szennyeződéseket fogsz látni rajtuk: zsírfoltok, vizes bögrék és üvegek nyomai, kiömlött gyümölcslé vagy kávé foltok, esetleg dzsem- vagy mézmaradványok ragadtak az asztalra. Ezzel foglalkoznod kell. Ezen a lépésen egyszerűen csak mosd le az asztalokat, a munkafelületeket és azokat a helyeket a konyhaszekrényeken, ahová elérhetsz anélkül, hogy létrára kellene mászni - a tetejét hagyd a nagy takarításra.
Ez a legjobb pillanat arra, hogy megtisztítsd a falakat és a konyhaszekrények frontjait, valamint a hűtőszekrény, a mosogatógép és a sütő felületét is. Általában elegendőek a hagyományosan használt tisztítószerek és puha rongyok. Ha rendszeresen takarítod a konyhát, akkor csak elegendő törölnöd a fent említett felületeket, egy nedves szivacsot használva.
Folytassuk tovább
A harmadik lépés a mindennapi használt konyhai eszközök alapos tisztítása lesz. Itt az ideje megtisztítani a tűzhelyet, hogy ezt hogyan teszed, az a tűzhely típusától függ. A sima üveglapot elegendő mosogatószerrel megtisztítani, míg a gáztűzhely esetén szükség van a fém rácsok tisztítására is, amelyeken az edények állnak.
A tűzhely után jöhet a sütő mosása, ha nem tartozol a szerencsések közé, akiknek van öntisztító sütője, ezt kézzel kell megtenned. Különösen makacs szennyeződések esetén érdemes speciális sütőtisztító szerekhez folyamodnod. Amikor a szivacsot öblíted a tűzhely és a sütő mosása után, azonnal megtisztíthatod a mosogatót is. Ehhez meleg vízre és mosogatószerre lesz szükséged.
És ez már majdnem minden...
A végén maradt a seprés és a padló mosása, ha nincs robotporszívód, akkor fel kell fegyverkezned egy hosszú nyelű seprűvel, mop-val és egy vödör meleg vízzel. A fent leírt lépéseket alapvető konyhai takarításnak tekinthetjük, ez egy kissé leegyszerűsített változat, amit kiterjeszthetsz a hűtő belsejének és az ablakok mosására. ☺ Általában azonban a legtöbbünknek elegendő a tűzhely tisztítása és a legszembetűnőbb szennyeződések mosása napi rendszerességgel.
További konyhai takarítási tippek
Fent három legfontosabb elemet ajánlottunk, amelyek a konyha takarítását meghatározzák. Még számos tippet is van, amit érdemes kihasználni a folyamat megkönnyítése és felgyorsítása érdekében:
-
takaríts megfelelő sorrendben - a legjobb fentről lefelé, különben bepiszkítod azt, amit már megtisztítottál,
-
az élelmiszereket azonnal tedd el, amint már nincs rájuk szükséged - így tovább maradnak frissek és nem foglalnak helyet a konyhai munkafelületen vagy az asztalon,
-
rendszeresen szabadulj meg az ételmaradékoktól - héjak, kenyérhéjak, meg nem evett szendvicsek, morzsák, nincs helyük a konyhádban,
-
használj házi módszereket a konyhai takarításhoz - a szódabikarbónás vagy citromszeletekkel való tisztítás igazán hatékony és lényegesen olcsóbb, mint a klasszikus tisztítószerek alkalmazása,
-
zárd le a fedőket főzés közben - hogyan kapcsolódik ez a takarításhoz? A fazekak felett felszálló gőz leül a bútorokon, benne zsiradék darabok lehetnek, amelyek gyorsan zsíros foltokká alakulnak át a szekrényeken,
-
szerezz be megfelelő takarítóeszközöket, hosszú nyelű seprűt, mop-ot, valamint mikro szálas törlőkendőket, ezek mind jelentősen felgyorsítják a konyhai takarítást,
-
vonj be családtagokat a takarításba, érdemes már kiskoruktól tanítani a gyerekeket, hogy a konyha közös tér, amelyért mindenkinek egyenlő mértékben kellene gondoskodnia.
Általános takarításkor a lista biztosan bővülni fog, de a tíz itt említett tipp elegendő kell legyen ahhoz, hogy a konyhádat tisztán tartsd.