
A feketekávé szerelmesei, a habos cappuccino hívei, a szójás latte szakértői. Mindannyian jól tudjuk, hogy a jó víz és a kiváló szemek nem garantálják a sikert. Ugyanolyan fontos a kávéfőzés módja. Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az automata kávéfőzők, amelyek egy gombnyomással lehetővé teszik a kedvenc kávéfajta kiválasztását, és máris élvezhetjük az aromáját. A kávéfőző tisztaságáról azonban gondoskodni kell, hogy mindennap élvezhessük az ízletes kávét, amely úgy ízlik, mintha a legjobb kávézóból származna.
Miért olyan fontos a kávéfőző vízkőtelenítése?
A kávéfőző rendszertelen tisztítása miatt a kávé és a tej zsíros lerakódása, valamint a vízkőlerakódás jelentős módon megváltoztatja a kávé ízét. Ha hirtelen azt tapasztalod, hogy a kedvenc kávéd már nem ízlik úgy, ahogy kellene – ideje kitisztítani a kávéfőzőt. A kemény víz idővel lerakódhat mind a kávéfőző falain, mind a fűtőelemen, valamint a vízvezetékeken. Ez gyengítheti a fűtőelem teljesítményét, és a legrosszabb esetben annak kiégéséhez vezethet. A kávéíz romlásáról nem is beszélve.
A kávéfőző megfelelő működésének biztosítása érdekében rendszeresen kell vízkőmentesíteni. A legújabb automata kávéfőző modellek szennyeződés érzékelő funkcióval rendelkeznek, így nem kell aggódnod a vízkőtelenítés emlékezetéről, a megfelelő információ megjelenik a kávéfőző kijelzőjén. Az olyan gépek esetében, amelyek nem rendelkeznek ezzel a hasznos funkcióval, figyelni kell, ha például az eszköz hangosabban vagy kevésbé hatékonyan működik, mint szokott.
Kávéfőző vízkőtelenítésének módszerei
Ha vízkőteleníteni szeretnéd a kávéfőzőt, több megoldás közül választhatsz, amelyek mindegyike szinte ugyanolyan hatékony. A gyártó utasításaitól függően, a használati útmutatóban foglaltak alapján, használhatsz kész kávéfőző tisztítószereket - folyadék, por vagy tabletta formájában, vagy dönthetsz a házi módszerek mellett, amelyeket valószínűleg otthon is megtalálsz. Ha házi módszereket szeretnél alkalmazni, használj citromsavat vagy citromlevet.
A kávéfőző vízkőtelenítése viszonylag egyszerű, automata kávéfőzőkben gyakran van egy speciális karbantartási program, amely adott modellekhez van igazítva. Csak vizet kell tölteni, majd tisztító port belehelyezni, és bekapcsolni a kávéfőzőt, és kész. A gép automatikusan elindít egy speciális mosási programot, amely így öblíti ki a kávémaradványokat, és eltávolítja a vízkőlerakódásokat. Itt érdemes megemlíteni a vízszűrő betét cseréjét is, a lágy víz lehetővé teszi a ritkább kávéfőző vízkőtelenítést.
Ha csöpögtetős vagy karos kávéfőzőt szeretnél vízkőteleníteni, a tisztítás abból áll, hogy egy teáskanál citromsav port kell a víztartályba önteni, majd vízzel feltölteni, és csak el kell indítani a kávéfőzőt. Ha nincs citromsav, ecetet is használhatsz, vízzel 1:2 arányban keverve, és legalább egy negyedórára hátrahagyva. Ezután alaposan ki kell öblítened a kávéfőző belsejét.
Milyen gyakran kell tisztítani a nyomásos kávéfőzőt?
Ha mindig szeretnéd élvezni a kedvenc kávéd teljes ízét és aromáját, nem hanyagolhatod el a készülék rendszeres tisztítását. Ez vonatkozik mind a vízkőtelenítésre, mind a tejrendszer tisztítására. Ehhez minden eszközhöz csatlakoztatható részt folyó víz alatt, enyhe tisztítószerrel kell mosni, ami attól függ, hogy milyen típusú kávéfőzővel rendelkezel. A kávéfőző tisztításának többi szakasza úgy zajlik, ahogy fentebb ismertettük.
Az, hogy milyen gyakran kell alaposan megtisztítanod a kávéfőzőt, elsősorban attól függ, hogy naponta mennyi kávét iszol. Minél több, annál gyakrabban kell tisztítani, máskülönben a szennyezett eszköz több elektromos energiát fogyaszt, és ezáltal csökken a készülék gazdaságossága. Nem szabad elfelejteni a tejhabosító rendszert sem, mert a tejben elzáródott fúvóka megszűnik betölteni a funkcióját, ráadásul a régi tej maradványai jelentősen ronthatják még a legjobb szemekből készített kávé ízét és aromáját.