
Azt akarod, hogy a konyhád ergonómikus és funkcionális legyen? Még a kis terek is kényelmesen használhatók, ha zónákra osztják őket és helyesen világítják meg. Nézd meg, mit mond a belsőépítész a konyhák berendezéséről - akár különálló helyiségekről, akár nyitott terekről van szó. Milyen alapelveket kell követni ahhoz, hogy örömünket leljük egy ergonómikus és funkcionális konyhában?
Konyhaprojekt - mitől kezdjük?
A konyha tervezésének alapelve a 5 zónára osztás, amit az óra járásának megfelelően kell elhelyezni. A funkcionális konyhának, legyen az nyitott vagy zárt, olyan helynek kell lennie, ahol főzni és étkezni lehet. Minden konyhatervezéshez helyet kell biztosítani a különböző munkaterületeknek. Az első ilyen a készlet területe, amely magában foglalja a hűtőszekrényt és a konyhai eszközök és élelmiszerek tárolására szolgáló szekrényt. A tárolási zónának fel kell volna szerelve felső szekrényekkel, ahol elhelyezheted az edényeket és a lábasokat. A konyhai bútorok felső részében érdemes elhelyezni minden olyan tárgyat, amelyeket naponta használsz, hogy elkerüld a felesleges hajlongást. A mosogató zóna magában foglalja a mosogatót, a mosogatógépet és a szemeteseket. Ha fontos számodra a magas esztétika megőrzése, kerüld a szabadon álló szemetesek használatát, és inkább válassz olyan tárolókat, amelyeket egy kihúzható fiókkal ellátott szekrénybe helyezhetsz. Ebben a szekrényben tárolhatod a takarítóeszközöket és a szemetes zsákokat is.
Étel készítése - a térszervezés alapja
A konyhák kulcsfontosságú területei az étkezéshez és főzéshez szükséges helyek. Nagyszerű ötlet egy modern belső térhez egy sziget vagy félsziget bevezetése. Ha van egy kis plusz tered, érdemes szabadon álló szekrényeket bevezetni, amelyek alkalmasak főzőlap és mosogató telepítésére. A modern konyhabútorok sziget formájában szintén remek választás a konyhai pultokhoz, mivel természetes határt képeznek a nappali és a konyha között.
A konyha berendezése - méretek és távolságok
A funkcionális és kényelmes konyha berendezésének megtervezésén gondolkodsz? Ha fontos számodra, hogy egy olyan teret hozz létre, amely támogatja a gyors és hatékony munkát, ne felejtsd el alkalmazni a munkaháromszög alapelvét. A felső szekrény magassága 40 és 100 cm között kell, hogy legyen, és körülbelül 30 cm mélységű. Ami a alsó szekrények elhelyezését illeti, az a munkafelület magasságától függ (kb. 82 cm). Ne feledd, hogy a szekrények mélysége a pult paramétereitől függ. Például egy körülbelül 50 cm mély szekrény a 60 cm széles pultokhoz készült.
Konyhatervezés - konyhapult
Jó gyakorlat, ha a hűtő mellett egy segédpultot helyezel el, ami megkönnyíti az élelmiszerek tárolását. Ha feltételezzük, hogy a fő munkafelület hossza 60-120 cm között mozog, akkor a segédpult méretei nem haladhatják meg a 40 cm-t. Az ideális pultmagasság meghatározásához mérd meg a hajlított könyök és a padló közötti távolságot, majd vonj le 15 cm-t. Ne feledd, hogy a méretek levételekor figyelembe kell venni a konyhai gépek méretét - ez különösen fontos az integrált konyhagépek esetében.
Konyhaprojekt - miért ne egy konyha szigettel?
Ha egy konyhai sziget beépítésére gondolsz, gondold végig, hogy egy ilyen megoldás megfelelő-e kisebb alapterületen. A nyitott konyha tervezése nagy szabadságot ad, ezért érdemes modern projekteket megnézni és átgondolni a kialakítást. Másrészt a zárt konyháknak optikailag nyitottabbá és fényesebbé kell válniuk, ezért érdemes minimalista kialakítást választani. Ebben az esetben jó ötlet lehet áttetsző tárolószekrényekbe fektetni az edények tárolására. Az üveg elemek a konyhában jól illenek a kis konyhához és a tágas konyhai pultokhoz is. Ez kényelmes és funkcionális megoldás, amely lehetővé teszi a szükséges tárgyak gyors felkutatását.
Konyhatervek - hogyan kezdjünk bele a kis konyhák felújításába?
Ha szakmai tervezőkre bízod a konyha projektjét, biztos lehetsz benne, hogy a helyiség teljesen funkcionális lesz. Ahhoz, hogy egy kicsi alapterületű konyhát tervezz, amely a lakók szükségleteihez illeszkedik, nem elegendő a kompakt konyhai gépek és az egyedi bútorok használata. A konyha felújítása nagy és költséges vállalkozás - az ergonómia alapelveinek betartása elengedhetetlen. A helyiség mérete, bár elég fontos, nem feltétlenül befolyásolja a mindennapi tevékenységek megvalósításának módját - a bútorok funkcionális elrendezése, tágas konyhapult és a konyha zónákra osztása azt eredményezi, hogy még egy L-alakú kis helyiség is modern megjelenésű lesz.